Hemoroizi, Tratament hemoroizi

Cu privire la aceasta afectiune a hemoroizilor au fost realizate cercetari inca din cele mai vechi timpuri (Hippocrate, Celse, Äeticus), practicandu-se solutii si tratamente ce constau in cauterizare sau ligaturi. Termenul isi are izvorul in greaca veche de la “haima” = sange si “thoos” = scurgere , ce s-ar putea traduce prin “hemoragie”.
In urma numeroaselor cercetari s-a ajuns la concluzia ca hemoroizii nu sunt altceva decat dilatatii de tip varicos ale venelor anorectale, asemanator varicelor de la membrele inferioare si ca nu devin entitati patologice decat in situatia in care se manifesta clinic prin semne, in rest, fiind considerate fenomene morfologice absolut normale.
Aceste dilatatii venoase anale numite hemoroizi devin entitati patologice numai ca urmare a actiunii unor factori patologici care pot fi infectiosi, disendocrini, functionali ori dismetabolici. Ca urmare a actiunii acestor factori se constata alterarea structurii si troficitatii peretelui venelor hemoroidale, fapt ce determina aparitia boli si implicit transformarea dilatatiilor venoase normale in dilatatii patologice.
Hemoroizii apar dupa varsta de 30 de ani datorita deteriorarii tesutului musculo-fibro-elastic, lucru care determina o mobilitate anormala a mijloacelor de fixare a acestora. Datorita presiunii intrarectala crescute, tesutul de fixare se poate rupe, permitand prolabarea (deplasarea) de hemoroizi interni la nivelul canalului anal. Simptomele aparute ca urmare a acestei afectiuni sunt prolapsul si sangerarile.
Boala provocata de hemoroizi prezinta perioade in care simptomele caracteristice sunt prezente si perioade de liniste. Manifestarea bolii nu prezinta o corespondenta intre dimensiunea si manifstarea clinica a hemoroizilor. Marimea acesora fiind independenta de manifestarea simptomelor specificate. Boala hemoroidala prezinta mai multe stadii, clasificate in 4 grade, de-a lungul carora pot aparea o serie de complicatii, clasificate la randul lor in dureroase supurative, hemoragice, si complicatii diverse (de tipul polipilor sau pseudopolipilor hemoroidali).

Ca tratament al afectiunii hemoroizi avem pe cel medicamentos, chirurgical si non-chirurgical (instrumental). Aceste tratamente au mai mult scopul de a fragiliza mucoasa si de a influenta mobilizarea hemoroizilor, decat scopul de a-i indeparta. In prezent sunt utilizate o multime de metode de rezolvare a siptomelor aparute, printre care amintim: scleroterapia, ligatura cu benzi elastice, fotocoagularea in infrarosu, crioterapia, ligatura arteriala hemoroidala, hemoroidoliza galvanica, yag laser–fotocoagulare, diatermocoagularea monopolara, diatermocoagularea bipolara.

Hemoroizi - tratament fara operatie

Tratarea hemoroizilor va avea loc doar in situatia manifestarilor clinice, rolul hemoroizilor fiind de altfel unui bine stabilit. Exista mai multe metode de tratament pentru hemoroizi, pe baza de medicamente, instrumentale si chirurgicale. La clinica noastra tramentele se realizaza utilizand tehnici nonchirurgicale, oferind pacientului avantajul unei vindecari rapide si eficiente. Experienta personalului medical de elita de care dispunem sta la baza reusitei in rezolvarea cazurilor de hemoroizi prin tratamente fara operatie, satisfactia pacientului fiind unul din principiile care sta la baza functionarii Proctoclinic. Mai multe detalii despre tratamentul bolii hemoroidale puteti gasi pe pagina intitulata tratament hemoroizi din cadrul sectiunii servicii.

Ce sunt hemoroizii ?

Afectiunea legata de hemoroizi este una foarte veche si isi are radacina in greaca provenind din cuvantul hemoragie. Ca si tratamente in tratarea de hemoroizi se recomanda cauterizarea sau ligaturile.
Boala provine de la anumite dilatatii ale venelor anorectale, dilatatii asemanatoare varicelor si care devin patologice din momentul aparitiei simptomelor, in rest acesti hemoroizi fiind fenomene absolut normale.
Dilatatiile venoase devin patologice ca urmare a actiunii unor factori infectiosi, disendocrini, dismetabolici sau functionali. Odata cu actiunea acestor factori apar alterari de structura si troficitate ale peretelui dilatatiilor venoase – hemoroizi.
Ca si simptome ale acestei deplasari putem avea prolapsul si sangerarile. In cazul afectiunilor cu hemoroizi, persoanele afectate pot prezenta si perioade de criza dar si perioade de liniste. Boala hemoroizilor nu prezinta o legatura intre marimea acestora si simptomele bolii, manifestarea bolii nedepinzand de marimea hemoroizilor.
Hemoroizii pot aparea chiar de la varsta de 29-30 de ani din cauza deteriorarii suportului de sustinere, fapt ce determina o mobilitate anormala a acestora. De cele mai multe ori din cazua presiunii intrarectale ridicate, suportul acestora se poate rupe ducand la deplasarea de hemoroizi in interiorul canalului anal.

Hemoroizi - motivele aparitiei

Cauza principala a aparitiei hemoroizilor este deteriorarea tesutului de sustinere, prolapsul fiind unul dintre simptomele caracteristice bolii hemoroizi. Fondul genetic este un factor foarte important, acesta contribuind la aparitia acestui fenomen. Netratata, boala hemoroii poate duca la complicatii de nedorit pentru pacieent, complicatii de tip supurativ sau hemoragic insotite de senzatii de durere profunda. Despre gradele de evolutie ale bolii puteti citi mai multe detalii pe pagina hemoroizi a site-ului nostru.

 
 
Consult   |    Tratament   |    Colonoscopie   |    Endoscopie   |    Preturi
     



Consult

CONSULT


Desi majoritatea pacientilor care se prezinta la consultul proctologic si-au stabilit ei insisi diagnosticul de "hemoroizi", afectiune sinonima in acceptiunea publicului larg cu oricare simptomatologie anorectala, aceasta consideratie nu poate fi, desigur, suficienta pentru stabilirea diagnosticului si cu atat mai putin, pentru alegerea tratamentului adecvat.

Numai o analiza judicioasa a istoricului bolii si a simptomatologiei acesteia, coroborata judicios cu examinarea competenta ano-rectala si cu explorarile specifice acestei regiuni poate conduce la un diagnostic exact, premisa esentiala a stabilirii unui tratament corect, capabil sa conduca la vindecare.

Examenul proctologic reprezinta examinarea clinica de specialitate a canalului anal si rectului inferior, conditia de baza a stabilirii unui diagnostic exact. Acesta se compune din mai multe etape obligatorii: inspectia, palparea, examinarea digitala, anuscopia, rectoscopia.

Este esential ca, pe de o parte, avand in vedere benignitatea celor mai multe dintre afectiunile ano-rectale, simptomatologia cu care pacientul se prezinta sa se amelioreze si mai ales sa dispara iar, pe de alta parte, in acelasi timp, sa nu fie omise alte afectiuni, care nu au practic legatura cu cele anale, dar a caror ignorare poate determina pierderea momentului terapeutic util.

In practica, sunt doar cateva simptome pe care le reclama afectiunile anale:
  • sangerare;
  • durere;
  • prezenta unor formatiuni (tumefieri);
  • scurgeri;
  • prurit (mancarimi);
  • manifestari legate de defecatie.

Aceste simptome se intalnesc in proportii variabile in toate afectiunile anale; o parte insemnata din aceste afectiuni reprezinta obiectul activitatii clinicii noastre: boala hemoroidala si complicatiile acesteia, fisura anala, polipii si pseudopolipii hemoroidali, abcesele si fistulele perianale, condilomatoza ano-perianala, dermatitele si excoriatiile perianale, s. a.

In acelasi timp, simptomele atribuite eronat patologiei anale (considerata "banala"), pot ascunde fie debutul, fie chiar pot fi expresia altor boli locale sau loco-regionale de o gravitate certa (este suficient sa amintim numai de cancerul de colon !), a caror nedepistare la timp poate determina pierderea inexorabila a momentului terapeutic util, cu consecinte dintre cele mai regretabile pentru pacient.

Tot simptomele de mai sus se pot datora insa si altor stari patologice care necesita un alt gen de abordare terapeutica, de regula in conditii de spital, a caror recunoastere in urma stabilirii unui diagnostic exact este esentiala pentru a se putea stabili un tratament corect: tumori anale si rectale benigne si maligne, tumori colonice, boli inflamatorii rectale si colonice (Crohn, rectocolita ulcerativa), rectocolite virale, bacteriene, parazitare, ischemice, iatrogene, postiradiere, afectiuni cu transmitere sexuala, malformatii vasculare, ulcer solitar rectal, traumatisme (clisme, termometre, deviatii sexuale), prolaps rectal, endometrioze, parazitoze, etc.

Asa cum este normal, dupa efectuarea consultului urmeaza tratamentul; in consecinta va invitam sa urmati turul virtual al pacientului la sectiunea Tratament a site-ului nostru. Deasemenea puteti vizita si sectiunea Colonoscopie unde veti gasi toate informatiile de care aveti nevoie despre aceasta investigatie.